neljapäev, 12. mai 2011 |

Tore õppepäev Tartumaal

Täna oli imetore päev. Ilm soosis meie tegemisi. Meil oli kiire bussijuht ja jõudsime Eesti Põllumajandusmuuseumisse tund aega varem. Meid võeti kenasti vastu ja alustati õppeprogrammiga varem. Kõigepealt vaatasime filmi sellest, kuidas vanasti ja tänapäeval valmib leib. Seejärel käisime kõik Saaremaal 1935.aastal ehitatud pukk-tuulikus. Viljaaidas räägiti meile, kuidas vanasti vilja peksti. Siis saime ise kootidega vilja peksta ja käsikiviga jahu jahvatada. Edasi viis tee meid leivataresse. Seal räägiti meile leiva küpsetamisest. Tüdrukud silusid kenasti märja käega meie leiva. Stella joonistas noaga leivale meie kooli logo. Leib läks ahju küpsema ja meie hakkasime võimasinaga võid tegema. See ei olnudki nii kerge töö nagu arvasime. Pärast töö tegemist olid kõhud üsna tühjad. Lõunasöögiks pakuti muuseumisuppi, leiba, võid ja morssi. Toit oli maitsev. Peale sööki külastasime muuseumimajas näitust. Ka see oli väga-väga põnev. Õues oli veel palju igasuguseid põllutöömasinaid. Saime vabas looduses joosta ja kiikuda. Muuseumi poolt kingiti klassile lauamäng "Kuidas valmib leib".
Edasi sõitsime uhiuude Ahhaa keskusesse. Saime Ahhaas tegutseda kella 14.00-17.00. Juba õues saime näha, kuidas mehed lendasid õhusurvel aerodroomil. Sees oli igaühel väga palju tegemist. Kõigil tuleb ise kohale minna, et seda melu ise kogeda. Giidid olid nii sõbralikud, et õpetasid meile šokolaadi tegemist ja DNA eraldamist. Teadusteatris tehti põnevaid trikke ja meie klassi lapsed osalesid nendes. Veel õnnestus meil näha äsjakoorunud tibupoega. Tänane õppepäev on igati korda läinud.